Banken Rozengracht

Banken op de markt


16 juli 2020 - Vijf jaar geleden is de rozengracht, het marktplein in Zaandam helemaal opgeknapt.   Een onderdeel daarvan waren twee banken die als een soort afscheiding gerealisseerd zijn voor de fietsenrekken.
Wij zaten toen nog niet in de gemeenteraad en hadden ook totaal geen weet van de kosten van deze banken.   Toen ik vorige week van een marktkoopman hoorde dat de banken gesloopt zouden worden om iets meer ruimte te geven aan de marktkramen werd ik toch nieuwsgierig.   Wat hebben die banken eigenlijk gekost?

Dus we zijn in de pen geklommen om dat eens na te vragen, het bleek dat de banken 190.000 euro hadden gekost.   Voor het verwijderen van de banken was 53.000 euro geöffeerd, met als resultaat ruimte voor 20 extra kramen.
Dat was in ieder geval het antwoord, dus als men één kraam, 7 meter naar achter verplaatst kan men 10 kramen extra kwijt.   Daar geloven wij helemaal niets van, In onze ogen misschien totaal 4 kramen bij alle twee de banken.
Als marktkoopman zou ik mij eerder druk maken over de ruimte die er over blijft als de Rozengrachttoren ooit gebouwd gaat worden, dan raken ze de ruimte die ze nu denken te winnen dubbel en dwars kwijt.

Nu wil de gemeente de banken slopen zonder dat er 'concrete' plannen zijn.   Ze doen dus maar wat!
In de toekomst zou hier op het marktplein een woontoren moeten verreizen, maar omdat het natuurlijk onmogelijk bouwen is als er een markt 2x per week op het plein staat, is er geen bouwer te vinden die daar om zit te springen.
Dus ik zou zeggen kom eerst maar eens met plannen hoe men dat wil gaan doen.   en geen sloophamer in een paar banken die een kwart milfoen hebben gekost.

Wij zien dit dan ook als een gigantische flater en weer een duidelijk voorbeeld van geld over de balk gooien.


PVV extra

Moties
Amendementen